Düzenli bakımlarının yapılması dışında, tıbbi cihazların düzgün, güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak amacı ile düzenli olarak test edilmesi gerekmektedir. Sağlık sektöründe, tıbbi cihaz ve ekipmanlar, ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde üretilmektedir. Örneğin Ulusal Yangın Koruma Birliği tarafından yayınlanan NFPA 99 standardı, yangın, patlama ve elektrik tehlikelerini en aza indirmek için sağlık tesislerinde risk temelinde kriterler belirlemektedir.
Tıbbi cihazlar, insan yaşamını doğrudan etkilemektedir. Hastalara güvenli ve etkili sağlık hizmetleri sunmak bakımından tıbbi cihaz üreten firmalar, bu cihazların kalitesini ve güvenilirliğini sağlamak için doğrulama uygulamaları yanı sıra testlerini de takip etmek zorundadır. Tıbbi cihazlar ve ekipmanlar, çok sayıda yasal düzenlemeye tabidir. Son kullanıcılar bu cihazlardan olağanüstü performans, etkinlik ve güvenlik beklemektedir.
Üretici firmalar tıbbi cihazların testleri için strateji belirlemek ve bu cihazların daha iyi performans ve etkinliği için uyumluluk süreçleri hazırlamak zorundadır. Daha iyi bir test kapsamı için tıbbi cihazların her işlevselliği, tasarım aşamasından itibaren test edilmelidir. Aksi halde ileride ortaya çıkacak problemleri çözümlemek, daha fazla emek, zaman ve maliyet gerektirmektedir.
Etkili bir tıbbi cihaz test stratejisi, bileşen özellikleri, üretim süreci ve cihazın diğer kritik fonksiyonel özelliklerine dayanan birkaç test gereksinimi gerektirir. Test gereksinimleri, her test için kurulum koşullarını, eylemleri ve beklenen yanıt kısıtlamalarını tanımlar. Bu gereksinimler, üretim sürecinin farklı aşamalarında, bileşen seçiminden tıbbi cihazın nihai montajına kadar her aşamada farklı parametrelere sahiptir.
En yüksek standartlarda test yapmak için tıbbi cihazların katı elektronik testlerden geçmesi gerekmektedir. Günümüzde tıbbi cihazların birçoğunda mikroişlemci kullanılmaktadır. Bu yüzden tıbbi cihaz testleri bir mikroişlemci testi ile başlar. Ayrıca testlerde test otomasyon sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler bir bilgisayar ve test sürecini kontrol etmek için kullanılan bir yazılımdan oluşmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.