Liftler, imal edildiği amaçları doğrultusunda kullanıldığı zaman etkin ve kapasiteli araçlardır ve çeşitli sektörlerde işletmeler, çalışma koşulları ve sağlık ve güvenlik açısından çalışma ortamı risklerini göz önünde bulundurdukları sürece güvenilirdir.
Liftlerin risk değerlendirmesi yapılırken, ne sıklıkla kullanılacağı, nerede kullanılacağı, kaldıracağı yükün nitelik ve özellikleri, üretici veya tedarikçi firma tarafından açıklanan kullanım sınırlamaları, açık havada kullanılıyorsa hava koşulları ve ergonomik ihtiyaçlar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Liftlerin kullanılacağı çalışma ortamlarının uygun şekilde planlanmış olması, liftlerin ehliyetli kişiler tarafından kullanılması, güvenli bir şekilde üretilmiş olması ve periyodik kontrol ve muayenelerinin zamanında yapılmış olması son derece önemlidir. Liftlerin kullanım öncesi durumları, kullanan kişiler, etkilenebilecek kişiler ve işletme tarafından iyi bilinmelidir.
Her türlü kaldırma ve iletme operasyonları risklidir. Lifler de özellikle montaj ve sabitleme noktasında, taşıyacağı yükler için yeterli dayanıma ve dengeye sahip olmalıdır. Liftlerin kullanım sırasında maruz kalacağı kuvvet bileşenleri yanı sıra, kaldırma işleminde kullanılan aksesuarların ağırlığı da dikkate alınmalıdır. Yetkili bir kişi, kullanılması amaçlanan işler için liftin sağlamlığının ve dengesinin yeterli olmasını sağlamalıdır.
Yeterli dengeyi sağlamak için devrilmeye karşı etkili önlemler alınmalıdır. Liftler ve aksesuarları sağlam bir yapıya, sağlam malzemeye ve yeterli güce sahip olmalı, kusurlu olmamalıdır. Üzerinde güvenli çalışma yükü mutlaka gösterilmeli ve sadece belirlenen yükler için kullanılmalıdır. Güvenli çalışma yükü hiç bir şekilde aşılmamalıdır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 10116 Vinçler (krenler) - Deney ve muayene yöntemleri
TS EN 280+A1 Yükseltilebilen seyyar iş platformları - Tasarım hesapları - Denge kriterleri - Yapım - Güvenlik - Muayene ve deneyler
TS EN 1495+A2 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
TS ISO 9927-1 Vinçler - Muayeneler - Bölüm 1: Genel
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.