Katodik koruma, metallerin korunmasına yönelik ve yöntemdir ve bu yöntemde metal bir yüzeyin korozyonunu önlemek için, bu yüzey elektro kimyasal bir hücrenin katodu yapılır. Basit bir koruma yöntemidir. Burada korunacak olan metal, anot olarak, daha kolay aşınan bir kurban metale bağlanır.
Katodik koruma yönteminde, malzemelerin kullanım ömrünü uzatmak için, ya da başka bir ifade ile paslanmanın önüne geçmek için, örneğin metalik boruları veya başka bir gömülü metalik yapıyı korumak için, metalik maddelerin korozyonunun elektriksel özellikleri kullanılmaktadır. Genel olarak iki tür katodik koruma bulunmaktadır: galvanik koruma ve sıkıştırılmış akım katodik koruma.
Örneğin yeraltı tankları için galvanik bir katodik koruma sistemi, bu tankların üretimi sırasında sabitlenmiş kurban anotlardan oluşur. Galvanik sistemler, kurban anotun tank veya boruları korumaya devam edeceği sınırlı ömre sahiptir. Ömrünü tamamladığı zaman artık koruma fonksiyonları kalmaz.
Sıkıştırılmış akım katodik koruma sisteminde ise çok daha uzun ömürlü elektrotlar kullanılır. Burada alternatif akım güç kaynağını doğru akıma çeviren ve gerekli korumayı sağlamak için uygun şekilde kalibre edilmiş bir doğrultucu bulunur.
Kısaca katodik koruma, galvanik bir hücrede oksidasyon tepkimesinin anotta yoğunlaştığı ve katodun aşınmasını baskıladığı, elektrokimyasal bir korozyon kontrol yönetimdir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan katodik koruma testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS 5141 EN 12954 Katodik koruma - Gömülü veya suya daldırılmış metalik yapılar için - Boru hatları için genel prensipler ve uygulama
TS EN 13636 Gömülmüş metalik tanklar ve ilgili boru sisteminin katodik konunması
TS EN 16222 Gemi gövdelerinin katodik koruması
TS EN ISO 12696 Beton içindeki çeliğin katodik koruması
TS EN 16299 Toprak veya taban ile temasa dayanan toprak depolama tankı üzerinde dış yüzeylerin katodik koruması
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.