Forkliftler, malzemeleri kısa mesafelerde kaldırmak ve taşımak için kullanılan güçlü bir endüstriyel araçtır. Yirminci yüzyılın başlarında yük taşıyan firmalar tarafından geliştirilen forkliftler, kendinden tahrikli küçük araçlardır ve bir yükün altına girerek, yükü kaldırıp indirmek amacı ile hareket eden bir platforma sahiptir.
Forkliftler, işletme depolarında, büyük depolama tesislerinde ve çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Büyük ölçüde, malzemelerin ve ürünlerin bir yerden başka bir yere taşınması için kullanılmaktadır.
Hidrolik gücün keşfedilmesi ve elektrik gücünün kullanılması ile birlikte forkliftler büyük gelişme göstermiştir. Özellikle 1930’lu yıllar biterken standart paletler kullanılmaya başlanmış ve forklift araçlarına ilgi artmıştır. Zamanla işletmelerin depo kullanım ihtiyacı artmış ve ürünlerin depolanması için daha etkili yöntemler aranmaya başlamıştır. Bu süreçte depolar daha fazla yüksekliğe ulaşabilecek ve daha fazla manevra kabiliyetine sahip forkliftlere ihtiyaç duymuştur. Bu talepler yeni forklift modellerinin üretilmesini sağlamıştır.
1980’lerin sonunda, operatör güvenliğini ve konforunu artırmak, yaralanmaları önlemek ve iş verimliliğini yükseltmek için yeni forkliftler daha ergonomik tasarlanmaya başlanmıştır.
Forkliftlerin kaldırabilecekleri en fazla ağırlık ve ağırlık merkezleri derecelendirilmiştir. Bu değerler araç üzerine yerleştirilmektedir ve yükler bu değerleri kesinlikle aşmamalıdır. Yükün her hareketinde ağırlık merkezi değiştiği için, forkliftleri kullanmak deneyim ve beceri gerektirmektedir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre forkliftler, her yıl en az bir defa periyodik olarak kontrol ve muayene edilmelidir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 10689 Paletli istifleyiciler ve yüksek kaldırma platformlu istif makinaları kararlılık deneyleri
TS 10201 ISO 3184 İstif makinaları - Ulaştırma ve ayaklı tip - Kararlılık deneyleri
TS ISO 6055 Sürücülü, yüksek kaldırmalı istif makinaları - Başüstü koruyucular - Özellik ve deney
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.