Kompozit dendiği zaman kısaca birkaç parça veya element bir araya getirilerek oluşturulan malzeme anlaşılmaktadır. Genelde üstün özellikli parça veya elementin özelliklerini taşıyan bu kombinasyon şeklini, insanlar basit barınaklardan son derece karşmaşık elektronik cihazlara kadar birçok şeyi üretmek için binlerce yıldır kullanmışlardır.
İlk kompozit ürünler, saman ve çamur karışımı gibi doğal malzemelerden yapılmıştır. Günümüzde üretilen kompozitler laboratuvar ortamında sentetik maddelerden elde edilmektedir.
Bugün kompozitlerin kullanımı genel olarak bir elyaf ve plastik içerecek şekilde gelişmiştir. Bu ürünler kısaca fiber takviyeli plastikler olarak bilinmektedir. Elyaf, kompozitin yapısını ve mukavemetini sağlamaktadır. Plastik ise elyafları bir arada tutmaktadır. Bu tür kompozitlerde kullanılan başlıca elyaf tipleri şunlar olmaktadır: cam yünü, karbon fiber, aramid lifi, bor lifi, bazalt lifi ve odun, keten ve kenevir gibi doğal lifler.
Örneğin fiberglas kullanıldığı zaman yüz binlerce minik cam elyaf bir araya toplanmakta ve bir plastik polimer reçinesi ile sağlam şekilde bir arada toplanmaktadır. Kompozitlerde kullanılan başlıca plastik reçineler ise şunlar olmaktadır: epoksi, vinil ester, polyester, poliüretan ve polipropilen.
Kompozitlerin en yaygın örneği betondur. Yapısal çelik inşaat demiri, betona sağlamlık ve sertlik sağlamaktadır. Kürlenmiş çimento inşaat demiri ise betonu sabit tutmaktadır. Tek başında inşaat demiri çok fazla bükülür, çimento ise kolay kırılır. Ancak bir kompozit oluşturulduğu zaman çok sert bir malzeme elde edilmiş olmaktadır.
Fiber takviyeli plastik kompozitler, bugün günlük yaşamda birçok yerde, örneğin uçaklarda, teknelerde ve deniz araçlarında, tenis raketleri, sörf tahtaları ve hokey sopaları gibi spor malzemelerinde, otomotiv bileşenlerinde, rüzgar türbini kanatlarında, yapı malzemelerinde, su borularında, köprülerde, merdiven raylarında ve daha birçok yerde kullanılmaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kompozit testlerinde, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan yöntemlere ve standartlara uyulmaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.