Kaldırma ve iletme işlerinde kullanılan makina ve ekipmanların, güvenlik ve uygunluk sağlamak, bu işlerde çalışanların sağlık ve güvenliklerini korumak, işletmeler açısından uzun ömürlü olmasını sağlamak ve minimum yaşam döngüsü maliyeti elde etmek için, periyodik kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Bunu sağlamak amacı ile gerekli yasal düzenlemeler çıkarılmıştır. Kule vinçler de bu kapsama giren araçlar arasındadır ve esas olarak her yıl en az bir kere periyodik kontrol ve muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Vinçler genel olarak yük ve malzemeleri kaldırmak, indirmek ve bazen de yatay olarak hareket ettirmek için kullanılan araçlardır. Çalışma sistemi itibariyle bir kaldırma halatı, tel halatlar veya zincirler ve kasnaklarla donatılmıştır. Kule vinçler de aynı yapısal özelliklere sahiptir.
Kule vinçler, özellikle inşaat alanlarında inşaat malzemelerini kaldırma ve indirme amaçlı kullanılan sistemlerdir. Birçok inşaat alanında, beton atma, kalıp dökme ve yükleri taşımak için kule vinçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. İnşaat sektörünün kaldırma ihtiyaçları büyüdükçe, kule vinçlerin de kapasiteleri ve özellikleri gelişmiştir.
İlk inşaat vinçleri Eski Yunanlılar tarafından inşaatlarda kullanılmıştır. Bu ilk örnekler ahşaptır. Bugünse teknolojinin gelişmesi ile çok yüksek kapasiteli kule vinçler kullanılmaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 10116 Vinçler (krenler) - Deney ve muayene yöntemleri
TS ISO 12480-1 Vinçler - Emniyetli kullanım - Bölüm 1: Genel
TS EN 1495 Kaldırma platformları - Sütunlu çalışma platformları
TS EN 12385-3 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
TS ISO 4309 Vinçler - Tel halatlar - Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.