Carascal, çoğu zaman diferansiyel palanga olarak adlandırılan ve yük kaldırmada kullanılan bir araçtır. Bu arada Weston diferansiyel kasnağı dendiği de olmaktadır.
Genelde araba motorları gibi çok ağır nesneleri manuel olarak kaldırmak için kullanılan bir çeşit zincirli vinçtir. Kasnakların etrafını saran kesintisiz bir zincirin gevşek kısmı çekilerek kullanılmaktadır.
İlk olarak 1854 yılında İngiltere’de kullanılmıştır. 1862 yılında Londra Uluslararası Fuarı’nda 510 kg’dan 3 tona kadar yükleri kaldırabilen beş boyda caraskal sergilenmiştir ve orijinal uygulama, pratik fayda ve başarı madalyası almıştır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, caraskalları, çalışanların sağlığı ve işletmelerin mal güvenliği bakımından tehlikeli araçlar olarak kabul etmektedir. Kaldırma ve iletme araçları grubuna giren caraskallar, her yıl en az bir defa periyodik olarak kontrol ve muayene edilmelidir. Ancak başka yasal düzenlemelerde farklı bir süre öngörülmüşse buna uyulmak zorundadır.
Carascallar kullanılırken, güvenli çalışma yükü hiç bir şekilde aşılmamalıdır. Caraskalların üzerinde güvenli çalışma yüklerini çaıkça gösterilmiş olmalıdır. Ayrıca hizmete ilk alınmadan önce yetkili bir kişi tarafından test edilmeli ve iyice incelenmelidir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS EN 12385-3 Çelik tel halatlar - Güvenlik - Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
TS EN 818-6+A1 Kısa baklalı zincir - Kaldırma amaçları için - Güvenlik - Bölüm 6: Zincir sapanlar - İmalatçı tarafından temin edilecek kullanım ve bakım bilgileri için teknik şartname
Caraskalların tasarımı basit olmasına rağmen, kaldırdıkları yük itibariyle büyük iş görmektedir ve bu tür bütün araçlarda olduğu gibi düzenli bakımlarının yapılmaması durumunda çalışanların sağlıklarını tehdit eden riskler taşımaktadır.
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.