Elektrikli veya elektronik birçok ürün, tüketicilere sunulmadan önce çeşitli testlerden geçmektedir. Bu testler, ürün güvenliği testi, elektromanyetik uyumluluk testi, titreşim testi ve benzeri testlerdir. Kapalı ortamlarda veya açık alanlarda kullanılan bu ürünlerin genelde, suya, toza ve yabancı cisimlere karşı dirençleri belirlenmektedir. Bu testlerin amacı, bu ürünlerin güvenlilirliğini belirlemek, işlevselliğini kontrol etmek ve pazarlanabilirliğini tespit etmektir.
Bugün dünyanın her yerinde, standartlara uygun üretilen birçok ürünün giriş koruma seviyesi olmak zorundadır. Bu ürünlerin başında bilgisayarlar, laboratuvar cihazları ve tıbbi cihazlar gelmektedir.
Bazı durumlarda IP testlerini yaptırmak isteğe bağlıdır. Ancak genel olarak üretici firmalardan ürünün IP derecesi talep edilmektedir. Örneğin, dış mekan aydınlatma ekipmanlarının, neme karşı bir IP derecesi belirlenmiş olmalıdır. Satıcı firmalar ne çok fazla iade almak ister ne de ürünün arızalanması yüzünden yaşanacak bir kaza durumunda sorumluluk almak ister. Bu gibi durumlarda üretici firmanın belli standartları karşılaması gerekmektedir.
Giriş koruma sınıfları (IP seviyeleri), belli bir ögenin sahip olduğu giriş koruma türünü ve derecesini tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu derecelendirmeler iki şekilde yapılmaktadır: birincisi yabancı cisimler ve toz için (yani katı cisimler için), ikincisi sıvılar içindir.
Örneğin elektrikli veya elektronik bir ürünün üzerinde IP40 ifadesi varsa, bu ürünün 1 mm’den büyük çaplı katı cisimlerin çarpmasına karşı korumalı olduğu, ancak sıvılara karşı hiçbir korumasının olmadığı anlaşılmaktadır.
Ya da bir ürünün üzerinde IP52 ifadesi varsa, bu ürünün toza karşı sınırlı korumalı olduğu, yani üzerinde aşırı toz birikiminin ürünün çalışmasına zarar verdiği ve ürünün 15 derece dikey açı ile gelen suya karşı korumalı olduğu anlaşılmaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan IP testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS EN 60529 Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri (IP kodu)
TS 3033 EN 60529 Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri (IP kodu) (elektrik donanımlarında)
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.