Tahribatsız muayene (NDT, Non-destructive testing), malzemelerdeki süreksizlikleri belirlemek için, malzeme, bileşen veya düzenekleri veya parça veya sistemin hizmet verilebilirliğini, malzemeyi tahrip etmeden inceleme, test etme veya değerlendirme işlemidir. Yani muayene veya test işlemleri tamamlandığı zaman, malzeme hala kullanılabilir durumdadır.
Diğer test yöntemleri tahrip edicidir ve bu nedenle test işlemleri, malzemeler, bileşenler veya parçalar yerine sınırlı sayıda numune üzerinde gerçekleştirilir. Bu testlerde, darbe dayanımı, süneklik, nihai gerilme dayanımı, kırılma tokluğu ve yorulma dayanımı gibi malzemelerin fiziksel özellikleri tespit edilir. Ancak malzeme özelliklerinde süreksizlik ve farklılıklar sadece tahribatsız muayene ile daha etkili bir şekilde bulunur.
Bugün tahribatsız muayene yöntemi, üretim bütünlüğünü ve güvenilirliğini sağlamak, üretim süreçlerini kontrol etmek, üretim maliyetlerini düşürmek ve kalite seviyesini korumak için başvurulan bir yöntemdir. Üretim sırasında ve üretim ve montaj aşamalarında malzemelerin ve birleştirme işlemlerinin kalitesini anlamak için bu yöntem kullanılmaktadır.
Günümüzde en çok uygulanan tahribatsız muayene yöntemleri şunlardır: akustik emisyon testi, elektromanyetik test, kılavuzlu dalga testi, lazer test yöntemleri, kaçak test, mikrodalga testi, sıvı penetrant testi, manyetik parçacık testi, radyografik test, termal / kızılötesi test, ultrasonik test, titreşim analizi ve görsel test.
Özetle tahribatsız muayene, incelenen malzemenin bütünlüğünü maddi olarak bozmadan, malzemenin, parçanın, ürünün, kaynağın veya sistemin özelliklerini belirlemek için kullanılan bir test yöntemidir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS EN 1330 Tahibatsız muayene - Terimler ve tarifler
TS EN ISO 10893 Çelik boruların tahribatsız muayenesi
TS EN 12543 Tahribatsız muayene - Endüstriyel x-Işını sistemlerinin tahribatsız muayenede kullanımı için odak noktalarının özellikleri
TS 13543 Betonarme yapılara uygulanabilecek tahribatsız muayene (NDT) yöntemleri
TS EN 1518 Tahribatsız muayene - Sızıntı kaynağı deneyi - Kütle spektrometresi sızıntı kaynağı tesbit cihazlarının karakteristikleri
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.