Genleşme tankları, kapalı yani atmosferik basınca açık olmayan su ısıtma sistemlerini ve evsel sıcak su sistemlerini yüksek basınçtan korumak için kullanılan küçük tanklardır.
Genleşme tanklarının içi bir diyafram ile ikiye bölünmüştür. Bir tarafı ısıtma sisteminin boru hattına bağlıdır ve içinde su bulunur. Diğer tarafı kurudur ve üzerinde, yüksek basıncı kontrol etmek ve gerektiğinde içeri hava eklemek için bir valf bulunur.
Isıtma sistemi boşaldığı zaman veya normal çalışma basıncı aralığı içinde, diyafram su girişine karşı itilir. Ancak su basıncı yükseldikçe diyafram hareket ederek havayı diğer tarafa sıkıştırır.
Bugünün gelişmiş genleşme tanklarında, diyafram istenmeyen hava transferini önlemekte ve sistemdeki korozyonu azaltarak borularda düşük oksijen seviyelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Bugünün gelişmiş sistemlerinde genleşme tankları, geçmişte olduğundan daha fazla kullanılmaktadır.
Standart su ısıtıcı sistemleri, ısıtma işlemi sırasında meydana gelen ısıl genleşme ile sıhhi tesisat borularını zorlamaktadır. Genleşme tankları, bir güvenlik cihazı gibi çalışmakta ve tesisat sisteminin zarar görme riskini en aza indirmeye yardımcı olmaktadır. Bu tanklar, su ısıtıcısı tarafından yaratılan fazla su hacmini emmekte ve gelen su besleme basıncındaki dalgalanmaları emerek güvenlik sağlamaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 1203 EN 286-1 Tanklar - Basit - Alev almayan - Basınçlı - Hava veya azot depolamak için tasarımlanmış - Bölüm 1: Genel amaçlar için basınçlı tanklar
TS EN 1012-1 Kompresörler ve vakum pompaları - Güvenlik kuralları - Bölüm 1: Hava kompresörleri
TS EN 13445-5 Basınçlı kaplar - Ateşle temas etmeyen - Bölüm 5: Muayene ve deney
TS EN 14336 Isıtma sistemleri - Binalar için - Su esaslı ısıtma sistemlerinin tesisi ve işletmeye alınması
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.