Depolama, dağıtım ve istifleme faaliyetlerinde kullanılan transpaletler, operatörün üzerine oturararak kullandığı veya yanında durarak bir uzaktan kumanda ile yönettiği kaldırma ve iletme araçlarından biridir. Transpaletler, depo raflarına paletli yükleri yerleştirmek veya almak için önünde bulunan çatalları yöneten erişim mekanizmasına sahiptir.
Transpaletler, en zorlu depo uygulamaları için enerji verimliliği, yüksek performans, sürücü konforu ve düşük bakım maliyetleri sunmaktadır. Bu isitifleme araçları, yükleri düşük veya orta seviyeli raflara yerleştirirken, operatör verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ergonomik olarak tasarlanmıştır. Sağlam ve güçlü bir ivmeye sahiptir ve manevra yeteneği odukça yüksektir. Bir kısım transpaletlerde katlanabilir bir platform veya istifleme ayakları bulunmaktadır. Bu tür istifleyiciler alçak seviyeli raflar için uygundur ve rampalarda verimli çalışır.
Genel olarak dar alanlarda yüksek verim elde edilen transpaletler, yükleri uzun mesafelerde de taşımaktadır. Dengelenmiş transpaletler ise kapalı veya açık paletleri istiflemede üstün performans gösterir. Bunlar zorlu operasyonlar için idealdir.
İşletmelerde çoğu zaman bu tür araçların ihmal edilmesi ve yanlış kullanılması yüzünden birçok olay yaşanmaktadır. Bu nedenle düzenli bakımlarının mutlaka yapılması gerekmektedir. Esasen yasal düzenlemelerde de bu tür kaldırma ve iletme araçlarının her yıl bir kere kontrol ve muayene edilmesini öngörmektedir.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kontrol ve muayene çalışmalarında esas alınan standartlar şunlardır:
TS 10689 Paletli istifleyiciler ve yüksek kaldırma platformlu istif makinaları kararlılık deneyleri
TS EN ISO 3691-5 Endüstriyel araçlar - Güvenlik gereksinimleri ve doğrulama - Bölüm: 5 - Yaya tarafından kumanda edilen araçlar
TS 10201 ISO 3184 İstif makinaları - Ulaştırma ve ayaklı tip - Kararlılık deneyleri
TS ISO 6055 Sürücülü, yüksek kaldırmalı istif makinaları - Başüstü koruyucular - Özellik ve deney
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve iş ekipmanları için, ne tip bir survey veya muayene talep edildiği belirlenir.
İlgili muayeneler konusunda uzman ekip yönlendirilerek kuruluşun talep ettiği değerlendirmeler NDT veya görsel olarak gerçekleştirilir.
Muayenenin sonucunda edinilen veriler uzman denetmenler tarafından değerlendirilerek akredite muayene raporu işletmeye sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.