Fiziko kimyasal, yalın veya karışım halinde bulunan, organik veya inorganik kimyasal sistemleri, fiziksel yöntemler ile inceleyen bir bilim dalıdır. Bir sistemin fiziksel özellikleri ile bileşimi arasındaki ilişkiler incelenerek, bu sistemin bileşenleri arasındaki etkileşimlerin doğası tespit edilmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen fiziko kimyasal analizler, fiziko kimyasal sistemleri araştırmanın güvenilir bir yöntemidir. Bu analizlerin ilkeleri on dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar uzanır.
Fiziko kimyasal analizlerde, sistemlerin farklı fiziksel özellikleri, genellikle faz geçiş sıcaklıkları ve diğer termal özellikleri (ısıl iletkenlik, ısı kapasitesi ve ısıl genleşme gibi), elektriksel özellikleri (iletkenlik ve dielektrik geçirgenlik gibi) ve optik özellikleri (kırılma indisi ve rotasyon ışığın kutuplanma düzlemi gibi) tespit edilmektedir. Ayrıca, bir sistemde meydana gelen dönüşümlerin oranı, sistemin bileşimi üzerindeki bağımlılığı ve yoğunluk, viskozite ve sertlik değerleri tespit edilmektedr.
Fiziko kimyasal analiz çalışmalarında yaygın olarak X-ışını difraksiyon analizi ve mikroskobik metalografi teknikleri kullanılmaktadır.
Fiziko kimyasal analizler, iki, üç veya daha fazla bileşenden oluşan, örneğin alaşımlar, mineraller, çözeltiler, oksitler, yarı iletkenler, süper iletkenler ve organik bileşikler tarafından oluşturulan sistemleri incelemek için önemli bir yöntemdir.
Örneğin yüzey sularının incelenmesinde dikkate alınan başlıca fiziko kimyasal parametreler, su örneklerinde pH değeri, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş katı maddeler, toplam askıda katı maddeler, bulanıklık ve sodyum gibi parametrelerdir. Yüksek çözünmüş katı ve sodyum değerleri, suyun içme amacına uygun olmadığını gösterir.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen fiziko kimyasal analizlerde dikkate alınan birkaç standart şunlardır:
TSE CEN/TS 16800 Fiziko kimyasal analitik yöntemlerin geçerli kılınması için kılavuz
TS 10308 ISO 11464 Toprak kalitesi - Fiziko kimyasal analizler için numunelere uygulanan ön işlemler
TS EN ISO 18369-4 Optik - Gözle ilgili - Kontak lensler - Bölüm 4: Kontak lens malzemelerinin fizikokimyasal özellikleri
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.