Kapılar artık birer güvenlik bariyerdir. İnsanları çevre olaylarına karşı koruyan, rahatlık ve güvenliğini sağlayan ve yalıtım açısından en son teknoloji ile donatılan yapı elemanlarıdır. Bununla birlikte, son yıllarda daha büyük taleplerle, kapıların yeni işlevler yerine getirmeleri beklenmektedir. Bu konuda yeni standartlar oluşturulmaktadır.
Kapıların, Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan 305/2011/EU sayılı Yapı Ürünleri Direktifi esaslarına uygun olması ve ilgili standartlara uygun üretildiklerinin tespit edilmesi önemli bir noktadır. Bu paralelde olmak üzere pencereler ve kapılar, CE işaretlemesi zorunlu yapı malzemeleri arasındadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen başlıca testler şunlardır: kullanım güvenliği testleri, ısı ve ses yalıtım değeri testleri, dayanıklılık testleri, yangın güvenliği testleri, hırsızlığa karşı güvenlik testleri ve kurşun ve patlama etkisi testleri.
Pencere ve kapılar için geçerli olan EN14351-1 standardı, CE işaretleme sisteminde önemlidir ve ürün standartlarını ve performans özelliklerini tanımlamaktadır. Ancak bu standart, ürünlerin yapısal özelliklerini değerlendirmez, malzemeden bağımsız performans değerlendirmesi içindir. Bu nedenle testlerde başka standartlara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Yetkili kuruluşlar tarafından yapılan kapı testlerinde esas alınan birkaç standart şunlardır:
TS EN 14351-1 Pencereler ve kapılar - Mamul standardı, performans özellikleri - Bölüm 1: Pencereler ve yaya geçişine uygun hazır dış kapılar
TS EN 1634-1 Kapı ve kepenk takımları, bina hırdavatının açılabilir pencereleri ve elemanları için yangına dayanıklılık ve duman kontrol deneyleri - Bölüm 1: Kapı ve kepenk takımları ve açılabilir pencereler için yangına dayanıklılık deneyi
TS EN 16034 Yaya geçişine uygun kapı takımları, endüstriyel, ticari, garaj kapıları ve açılabilen pencereler - Ürün standart, performans ve özellikleri - Yangın direnci ve/veya duman kontrol özellikleri
TS EN 13501-1 Yapı mamulleri ve yapı elemanları, yangın sınıflandırması - Bölüm 1: Yangın karşısındaki davranış deneylerinden elde edilen veriler kullanılarak sınıflandırma
Başvuru alınır, sözleşme ve ardından kuruluşun, hangi ürün, araç ve araçlar için, ne tip bir hizmet talep ettiği tam olarak belirlenir.
Gerekli laboratuvar ortamı hazırlanarak mevcut standartlar referansı ile kuruluşun talep ettiği ürün, araç ve araçlar uzmanlarca test edilir, ölçümler yapılır.
Titizlikle tamamlanan test, ölçüm ve analizler sonucunda ulaşılan veriler değerlendirilerek uzman mühendislerce akredite onaylı rapor sunulur.
Randevu almak, daha detaylı bilgi edinmek yada değerlendirme talep etmek için formumuzu doldurarak size ulaşmamızı isteyebilirsiniz.